Det Internasjonale Orienteringsforbundet kommer på befaring til Norge

16.03.2016 Ivar Haugen

De kommende dagene vurderes den norske søknaden og konseptet for VM i Østfold i 2019.


 

- Jeg antar at Aron Less er ute etter å få oversikt over hva som er Norges Orienteringsforbunds rolle i forhold til et eventuelt VM i Norge i 2019, sier nyvalgt president i Norges Orienteringsforbund, Astrid Waaler Kaas.

Hun skal - sammen med generalsekretær Lasse Arnesen – i møte med leder i fot-o komiteen i Det Internasjonale Orienteringsforbundet (IOF), Aron Less, i morgen.

Tema er hva orienteringsverden eventuelt får se om det blir et VM i Østfold i 2019.

- Jeg og Einar Tommelstad (tidligere president i Norges Orienteringsforbund red. anm.) er enige om at det er Norges Orienteringsforbund som eventuelt blir tildelt et VM, og står som arrangør. I hvert fall på et politisk plan, så er det Østfold som har det arrangørtekniske ansvaret.

Og torsdag skal IOF nedover til Østfold. Da forsterket med generalsekretær Tom Hollowell og VM-kontrollør, norske Jørn Sundby.

- Da skal representantene fra IOF ut på arenaene, for å se på de konkrete planene, kart og terrengområder, skisserer Waaler Kaas.

Hun deltok selv på denne type befaring i egenskap av sin rolle som generalsekretær i NOF i forkant av VM i Trondheim, 2010.

Den gang ble det et norsk VM med suksess, og 9 år seinere har en mulighet for å gjenta dette i Østfold.

- Forbundet er stolt over at vi har fått på plass en VM-søknad, og er innstilt på å ta styreansvar i forhold til det.

Hva kan vi få tilbake fra et nytt VM i Norge?

- Det er først og fremst på to områder. Synlighet og rekruttering, sier Waaler Kaas, og legger til:

- Om vi skal våge å tenke rekruttering nasjonalt er jeg usikker på. Men i hvert fall lokalt.

- I tillegg er det selvfølgelig et tredje punkt – som jeg nevnte på Forbundstinget i helgen – vi må få flere utøvere til å satse på VM. Et VM på hjemmebane er gøy!

Men før moroa kan begynne gjelder det å rydde unna alle formalia, som starter med befaring fra IOF onsdag og torsdag denne uka.

IOF tar en endelig beslutning i forhold til arrangør av VM i 2019 i løpet av april.

- I forhold til normal søknadsprosedyre er vi allerede på overtid, slik sett er det grunn til å regne med at vi «får» mesterskapet, sier Waaler Kaas, men legger kjapt til:

- Men vi er ydmyke i forhold til hva IOF krever av en VM-arrangør. Norge er ikke nødvendigvis verdensmestre i å arrangere selv om vi er en av de største orienteringsnasjonene.

- Vi må ikke gå i den fella å tro at dette er «i boks» før alt er på plass.

- En av Norges «svakheter» er at vi er et «dyrt» land med høye kostnader på alt fra overnatting via mat til treningsopplegg. Når orienteringen søker utbredelse fra nasjoner i lavkostnadsland – som vi ønsker flere av på VM - er blant annet dette en utfordring.

- Vi må ha gode alternativer for treningssamlinger i forkant til lave priser.

For Norge skal selge seg dyrt i kampen om å arrangere VM i 2019.