Full fart fra start!

21.03.2016 Norges Orienteringsforbund

Oppsummering av helgen, hvor de norske toppløperne er i ferd med å hente frem konkurransedrakten.


Eskil Kinneberg viste i helgen god vårform. Foto: CTH

 

 

I helgen vi akkurat har lagt bak oss var det flere av de norske toppløperne – med landslagstilhørighet eller ditto ambisjoner – som plukket frem konkurransedrakten.

Danish Spring – som tidligere gikk under betegnelsen Spring Cup – lokket løpere med fartsressurser og kraft i frasparket til høyhastighets orientering på Sjælland.

Kjappest av de norske under den innledende sprinten var Andreas Høye med sin 5. plass, 12 små sekunder opp til verdensmesteren på distansen fra 2014, Søren Bobach. Høye delte plasseringen med Fossum-løper Tim Robertson som debuterte i seniorsammenheng ved å representere New Zealand denne helgen i Danmark.

På damesiden var det Nikoline Ekeberg Schjerve og Lone Karin Brochmann, med 7.- og 10. plass, som var best av de norske i konkurransen som ble vunnet av verdensmester Maja Alm.

Ellers er det verdt å merke seg at Kasper Fosser, med tre klare seire på rappen i Danmark, virker å «ta» nivået i juniorklassen bra.

 Under mellomdistansen i Danmark var det norsk, i hvert fall i klubbtilhørighet, på toppen da polske Wojciech Kowalsk – som løper for IL Tyrving – vant. Klubbkamerat Torgeir Nørbech var nsuat 2 minutter bak på 5. plass.

Maja Alm var best også på mellomdistansen hos damene. Siri Ulvestad var, med sin 9. plass og drøyt 3 minutter opp til Alm - eneste norske blant de 10 beste.

Søndagens langdistanse i Danmark var uten norske herreløpere blant de 10 beste i konkurransen hvor de to svenske landslagsløperne Fredrik Bakkman (tidligere Johansson) og Johan Runesson gjorde opp om seieren. Bakkman var til slutt 3 sekunder bedre enn Runesson, og med norske øyne kan en nevne at den bergensbaserte briten Alan Cherry fra Varegg løp inn til 11. plass.

Varegg markerte seg også i dameklassen ved svenske Kristin Löfgren, som etter vintertrening på Osterøy kunne kvittere 5. plass i fullverdig konkurranse i betydelig kjappere terreng enn rundt hushjørnene på hjemmebane.

Lone Karin Brochmann løp inn til 9. plass i helgens siste konkurranse i Danmark, hvor den finske landslagsløperen Marika Teini var best.

I Sverige har det vært «sesongstart» både på Vestkysten og i Sörmland, fra fredag til søndag.

For å ta det første først, Vestkysten.

Under fredagens natt-DM i Göteborg var Olav Lundanes best, og henviste Eskil Kinneberg til 2. plass. Markus Holter viste med 3. plass at han er innstilt på å ta for seg i sin første sesong i seniorklassen.

Videre nedover listene ser en også flere av Halden-juniorene har ferdigheter som kan gi dem plass på førstelaget når en kommer til 10mila om snaue to måneder.

I dameklassen ser en at Andrine Benjaminsen, med sin 6. plass, har fått i gang løpsmuskulaturen etter en vinter med skigåing, og vil bli å regne med i seniorklassen allerede fra start av.

Øystein Kvaal Østerbø – er en erfaren senior- sprintspesialisten benyttet fredag hodelykta da han løp inn til 2. plass under Nyköpingsnatten i Sörmland.

Om en fortsetter i samme distrikt, Sörmland, og tar for seg søndagens Måsenstafett, må Østerbø og hans IFK Lindingö ta til takke med 10. plass.

Her var det lagkamerat fra sølvlaget under VM-sprintstafett i fjor, Håkon Jarvis Wsetergåd, som sto for den største norske fremgangen. Bergenseren var sterkt delaktig i Järla IF OKs 3. plass.

Ivar Lundanes var ankermann for Södertälje Nykvarn Orientering som endte på 4. plass.

På Vestkysten var det her to alternativer for dem som ønsket fullverdig matching palmesøndag.

Magne Dæhli var det ingen som matchet under årets siste utgave av Høiås Day Cup, som for anledningen hadde «flagget ut» til Sverige, og ble arrangert i regi av Sävadalens AIK.

Dæhli ble nærmest fulgt av tidligere lagkamerat Marcus Millegård, som nå er tilbake i Sävedalens AIK. Olav Lundanes var 3. mann.

Under Västkust-stafetten, som gikk parallelt, fikk Eskil Kinneberg gleden av å løpe IFK Göteborg inn til seier etter beste etappetid på sin siseetappe.

 

Carl Godager Kaas, som sammen med Borger Melsom utgjorde kombinasjonslaget Bækkelagets SK/Fossum IF, var noterte seg for nest beste etappetid, med 40-tallet sekunder opp til Kinneberg.

I fjor var Kinneberg fjorårets store navn under våren, med spurtseieren under 10mila som høydepunktet. Denne helga var det ikke nødvendig å hente frem spurtferdigheter for å vinne stafetten, men formen er muligens på samme nivå.

Hos damene viste Ingjerd Myhre også gryende vårform med solid etappe i konkurranse med den sveitsiske verdensstjerna Judith Wyder.

Hvem som blir årets stjerneskudd er tidlig å spå, og en skal ikke legge for mye i «treningsresultater» i midten av mars. Men uansett er det er lov å glede seg over at sesongen kommer stadig nærmere.

En tar også forbehold om at det kan være solide prestasjoner og gode resultater som er oversett.

Derfor er resultatene listet i linkene nedenfor.

 

Resultater:

Danish Spring Sprint  

Danish Spring mellomdistanse

DM natt Göteborg

Nyköpingsnatten

Måsenstafetten

Høiås Day Cup

Västkust stafetten