Første dag av Forbundstinget med lav temperatur

12.03.2016 Norges Orienteringsforbund

Strategien mot 2020 - med mål om vekst - i høysetet på Gardermoen.


Einar Tommelstad under dagens Forbundsting.

 

Årets Forbundsting på Gardermoen – det 37. i rekken - ble åpnet av president Einar Tommelstad, før det ble hils fra både Idrettsstyret ved Vibecke Sørensen – som var tilstede som gjest – og Det Internasjonale Orienteringsforbundet (IOF), ved Astrid Waaler Kaas.

- Jeg har lyst til å legge igjen et bilde av at det er mye spennende på gang internasjonalt, og håper dette er positivt også for Norge, sa sistnevnte.

Deretter gikk en videre til formalia som godkjenning av forretningsorden, samt valg av Tingets funksjonærer og godkjenning av saksliste og tidsplan.

Ved gjennomgang av Beretningen for 2014 – 2015, fokuserte presidenten på strategien som strekker seg videre til 2020 – med mål om at 1 prosent av Norges befolkning skal være o-løpere i 2020.

Fra Beretning gikk en videre på agenda til regnskapet for perioden.

- Vi har en trygg base til å gjøre det vi ønsker, oppsummerte Tommelstad som la til at en siktet på nullbudsjetter fremover.

- Bildet er at dette er et godt finansiert forbund, med styring på økonomien, la Øyvind Holt i kontrollkomiteen til.

Regnskapene for 2014 og 2015 ble godkjent.

Videre var det å se på veien videre når en kom til «Strategiplan 2016 – 2018 (2020)»

Styremedlem Anne-Kari Bakkland kunne fortelle at det i perioden var tilkommet 1 819 nye medlemmer, noe som gir en vekst på 8 prosent.

- Ved å forenkle, fornye og synliggjøre. Kan vi nå målet om 1 prosent, sa hun akkompagnert av gode illustrasjoner.

- Høyere aktivitet fordrer lav terskel, supplerte generalsekretær Lasse Arnesen.

I etterkant av dette var det et ordskifte i salen med flere innspill til hva som er bra og hvordan en kan jobbe bedre for å nå målene i Strategien frem mot 2020.

- Friluftsmeldingen fra Regjeringen - som kom i går - var en gavepakke til orienteringsidretten, sa Morten Dåsnes fra Buskerud, og siktet da til at en skal ha mer opplæring i friluftsliv.

Hovedløpet og O-landsleiren ble trukket frem som godt tiltak. Det samme ble Rekrutteringsturneen, men samtidig ble det påpekt at en må være mer målrettet i sin «markedsføring» mot skolene.

- Moro er et ord som jeg savner i visjonen, uttalte Kjell Meen.

Dette eksemplifiserte kretslederen i Telemark ved at de i Høydalsmo har 40-tallet barn som koser seg med nattløp, selv om det bare er en håndfull medlemmer i bygdas o-gruppe.

Det kom også et konstruktivt innspill på at kartene må bli enklere om en skal nå ut til flere.

Etter ordskiftet ble Strategiplanen for 2016-2018 vedtatt enstemmig.

Fra Strategiplanen var det videre til de innkomne forslagene, hvor en startet med «Ny lovtekst».

Her var det enighet om at en skal gjennomarbeide denne, før den legges frem i bedre «forfatning» søndag.

«Deltakeradgang i NM ultralangdistanse»

Her ble det enstemmig vedtatt at:  

«Bestemmelsene i konkurransereglene vedrørende deltakeradgang i NM skal også gjelde NM ultralangdistanse. Tidligere tingvedtak fattet i sak 9.2 i 2008 og sak 9.1 i 2010 oppheves.»

Vedtaket innebærer følgende endringer i regelverk:

Bestemmelser om medlemskap og representasjon:

Paragraf 3.1.5 I NM kan kun norske lag og deltagere som representerer norske klubber delta. Dette gjelder ikke NM ultralangdistanse, jf. vedtak på forbundstinget 2008 og 2010.


Siste ledd om NM ultralang tas ut.


«Endring av vinnertider i NM»

Her kom Halden SK – som opprinnelig hadde lagt frem et forslag - på banen med et subsidiært forslag med 70 minutter vinnertid for damer.

Dette nye subsidiære forslaget ble vedtatt etter avstemming.

Samtidig ble det lagt til at fremtidig fastsettelse av veiledende vinnertider behandles av Forbundsstyret. Dette tillegget var enstemmig.

Punkt 8.4 var opprinnelig et forslag fra Halden SK om å øke startintervallet fra 2 til 3 minutter i NM langdistanse, og eventuelt sette startintervallet til 2 min dersom deltakertallet overstiger 60 løpere.

Dette forslaget ble trukket, og oversendt Forbundsstyret.

Dette innebærer at styret fremover kan behandle dette, enten som en generell regelendring eller at det i hvert tilfelle kan søkes om endring av startintervaller, ref beslutningen om at NM Natt i 2017 skal gå som fellesstart.

I punkt 8.5 hadde Akershus og Oslo Orienteringskrets forslag hvor en påpekte behovet for en godkjenning av reviderte «Regler for kartarbeid» tilpasset reviderte konkurranseregler, samt dagens teknologi og praksis.  

Forbundstinget vedtok det omforente forslaget fra AOOK og kartutvalget.

Akershus og Oslo Orienteringskrets foreslo i punkt 8.6 innføring av landsomfattende kartarkiv.

Her hadde AOOK en utdypning av sitt opprinnelige forslag; forbundet gis i oppgave å etablere et nasjonalt kartarkiv.

Dette ble enstemmig vedtatt.

Akershus og Oslo Orienteringskrets var også på banen under punkt 8.7 med formalisering av VDG-arbeid og VDG-krav inn i arrangørveileder.

Ønsket var å utvide arrangørveiledningen utvides med noen (krav-)punkter om VDG.

Forbundsstyret støttet forslagene, men mener at saken ikke er en tingsak, og foreslår at forslaget oversendes til styret.

Dette ble enstemmig vedtatt at saken oversendes styret.

Dermed var første dag av Forbundstinget unnagjort en halvtime på overtid.

- Den tiden gikk til et VM-gull i skiskyting, smilte ordstyrer og siktet til pausen som var lagt beleilig til sisteetappe av VM- stafetten i skiskyting i Holmenkollen der de fire norske gutta sikret gullet.